Meslek, bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı, diğer insanlara yararlı bir hizmet ya da ürün sağlamaya yönelik olan, kuralları toplumca belirlenmiş ve belli bir eğitim ile kazanılan bilgi ve becerilere dayalı etkinlikler bütünüdür.
Kariyer, bir ömür boyu yaşanan olaylar dizisi, bireyin meslek ve diğer yaşam rollerinin birbirini etkilemesi ve izlemesi sonucu oluşan genel örüntü ve gelişim çizgisinde, özellikle iş ve mesleğe ilişkin rollerde ilerleme, duraklama ve gerilemeleri içeren bir süreçtir.
Mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı bireyin kendi kapasitesine uygun meslek seçmesi, iş stresi yönetimi, iş arama ve karar verme konularında profesyonel bir danışmanın yürüttüğü psikolojik faktörlerin (yetenek, çoklu zeka, ilgi, kişilik özellikleri), sosyolojik faktörlerin (aile, sosyo-ekonomik sınıf, cinsiyet), ekonomik ve politik faktörlerin incelendiği formal bir ilişki biçimidir.
Bireyin mesleki yönelişleri, tercihleri, seçimleri ve kariyer gelişimi sürecinde yer alan bazı mesleki gelişim görevleri genel olarak eğitim süreci içinde gerçekleşir. Ancak eğitimi bitirenler yetiştikleri alanda iş bulabileceği gibi mesleğini icra edeceği bir iş bulamayabilir. Mesleğini değiştirebilir, farklı bir alana uyarlayabilir. İşsiz kalabilir, yeni beceriler geliştirip iş arayabilir. Emekli olduktan sonra başka alana yönelebilir. Böylece mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı hizmetleri, sadece okul yaşamında değil yaşam boyu sürer. Danışmalar yüz yüze ve online olarak yapılabilmektedir.